AGENCE DIASPORIQUE D’INFORMATION

Abonnez-vous à la newsletter, envoyez un email
quelconque à adi-subscribe@restitution.be

Pavé

Pavé de mémoire

Toute personne qui le souhaite peut faire placer un pavé de mémoire devant la maison dans laquelle vivait une victime du génocide nazi.
Ce pavé est gravé du nom et du destin de la victime.

Soutenez-nous
Les services de l’ADI sont offerts gracieusement.

Ils ont toutefois un coût.
C’est pourquoi les lecteurs soucieux de garantir la pérennité d’un médias communautaire juif d’information et de libre dialogue sont invités à verser une contribution volontaire sur le compte BE79 0632 6046 4233 au nom de ADI.

 Les derniers commentaires    Commentaire    Retour Imprimer

Antwerpen: het Vredescentrum weigert contact en vreedzaam gesprek over Struikelstenen

 :20171123_signatureaerica-a1a(1).jpg “Jullie komen hier niet binnen met deze stenen! Wij willen ze hier niet zien! Deze avond is georganiseerd om onze 30ste verjaardag te vieren en wij willen geen problemen, en de Struikelstenen gaan ons niet aan.” Met deze woorden werden militanten voor de herinnering, leden van de Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah (VHS/AMS) vorige maandag 13 november 2017, buitengezet door de verantwoordelijken van het Vredescentrum van Antwerpen, terwijl ze enkel gevraagd hadden de Struikelstenen te kunnen tonen die nog altijd niet mogen geplaatst worden in deze stad. Het Vredescentrum, een VZW voor Vredesactie ondersteund door de stad en de Provincie Antwerpen presenteert zich nochtans als een “belangrijke speler in de opvoeding voor de vrede. In de klassen, in de wijken en in de alsmaar diverser wordende stedelijke samenleving stellen wij altijd een voor jongeren en ouderen aangepast programma voor”. 

Op maandag 13 november had het Vredescentrum uitgenodigd voor een bezinningsavond in de Roma, een cultureel centrum in Borgerhout, naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Vredescentrum.
Jeroen Olyslaegers, Tinneke Beeckman, El Warda-Kaddouri, Bruno De Wever en Rodaan Al Galidi zouden er spreken over vredeseducatie en herinnering.

De VHS/AMS wilde van de gelegenheid gebruik maken om in dialoog te gaan met Antwerpenaren die open staan voor gemeenschappelijke thema’s. Inderdaad, de Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah, die momenteel voornamelijk bestaat uit Franstalige Joden uit Brussel, heeft als opdracht om samen met afstammelingen van verzetsmensen of van slachtoffers van de nazi’s Struikelstenen te plaatsen voor de huizen waarin zij leefden, voordat ze werden gearresteerd en voor het grootste deel werden vermoord.

De plaatsing van Struikelstenen is alleen een probleem in Antwerpen. Elders zijn de gemeentelijke autoriteiten enthousiast om de plaatsing van Struikelstenen toe te staan, om hun voormalige inwoners symbolisch terug te brengen naar hun huizen en om studenten en plaatselijke verenigingen te mobiliseren om actief deel te nemen aan de officiële plechtigheden voor de inauguratie van deze Struikelstenen.

Het plaatsen van dergelijke stenen is niet altijd niet de wens van alle nabestaanden van de slachtoffers van het nazisme. Orthodoxe Joden vinden bijvoorbeeld dat herdenkingen vooral binnen de muren van hun synagogen moeten plaatsvinden. Toen de burgemeester van Antwerpen de mening vroeg van de religieuze joden, die ook het joodse deel van de diamanthandel controleren en zich uiten namens alle Joden van de metropool, hoorde hij vijandige standpunten over de Struikelstenen. Bart De Wever besloot toen, gebaseerd op dit communitair religieus advies de plaatsing van Struikelstenen in zijn stad te weigeren.

Moet men denken dat de leider van de Vlaams-nationalistische partij geen publieke eer wil bewijzen aan de slachtoffers van de nazi’s en hun nationalistische collaborateurs, en dat hij de meest fundamentalistische joden manipuleert door te doen alsof hij enkel hun advies volgt. Misschien wil hij geen monument verwelkomen dat gesteund wordt door Franstalige Brusselaars.

Daarom zoekt de VHS/AMS contacten met Antwerpse inwoners, activisten en politieke en culturele actoren. Het gaat erom druk uit te oefenen en initiatieven te coördineren om de burgemeester ertoe aan te zetten tolerant en respectvol te zijn voor iedereen door eindelijk de plaatsing van Struikelstenen toe te staan.
De VHS/AMS-leden dachten dat het jubileumevenement van het Antwerpse Vredescentrum en de daarin geplande debatten als kader konden dienen voor een vreedzame discussie over de Struikelstenen. In feite was het een misvatting over deze pacifistische vereniging, die geen banden heeft met het maatschappelijk middenveld en waarvan de raad van bestuur gerelateerd is aan de gemeenteraad van de stad en voornamelijk bestaat uit schepenen en Provinciale afgevaardigden van Antwerpen.

Geconfronteerd met de weigering van elke dialoog, werd de VHS/AMS ertoe gedwongen om de Struikelstenen aan de ingang van de Roma te presenteren, in afwachting van het vinden van andere locaties om de stenen aan de Antwerpenaren te presentereen.. 

22/11/2017    Eric Picard

Bravo toute l’équipe our votre courage, faut écrire dans la presse, et voir JOEL RUBINSFELD,  preuve antisémite à Anvers= SCANDALE, je veux bien récolter des signatures..Shabbat Shalom

23/11/2017 | 17H29 | Rozenberg(abi gezind)

PS Pas se laisser faire, voir aussi le Ministre...Hitler est mort fini l’antisémitisme...Absolument écrire dans la presse et voir aussi Viviane Teitelbaum

Courgae sommes avec vous opur des nombreuses sigantures.

Bisous

23/11/2017 | 17H31 |

Mr Rozenberg est de sortie avec ses délires habituels.

 

 

23/11/2017 | 22H02 | Claire

 répondre publier un nouveau commentaire


Liens