AGENCE DIASPORIQUE D’INFORMATION

Abonnez-vous à la newsletter, envoyez un email
quelconque à adi-subscribe@restitution.be

Pavé

Pavé de mémoire

Toute personne qui le souhaite peut faire placer un pavé de mémoire devant la maison dans laquelle vivait une victime du génocide nazi.
Ce pavé est gravé du nom et du destin de la victime.

Soutenez-nous
Les services de l’ADI sont offerts gracieusement.

Ils ont toutefois un coût.
C’est pourquoi les lecteurs soucieux de garantir la pérennité d’un médias communautaire juif d’information et de libre dialogue sont invités à verser une contribution volontaire sur le compte BE79 0632 6046 4233 au nom de ADI.

 Les derniers commentaires    Commentaire    Retour Imprimer

Zaterdag 27 januari verlaten zeven Struikelstenen voor slachtoffers van de Shoah Antwerpen en haar burgemeester die geen toelating geeft voor de plaatsing ervan

Moe van het wachten op een antwoord van burgemeester Bart De Wever op de aanvraag voor een vergunning om in Antwerpen Struikelstenen te plaatsen met de namen van haar familieleden vermoord door de nazi’s, vraagt Evelyn Fine, die nu in de Verenigde Staten woont, om de stenen te kunnen bewaren in het Holocaust Memorial Museum in Washington, wachtend op betere tijden.

De zeven Struikelstenen die ze bestelde worden haar op zaterdag 27 januari om 11 uur in de hal van het Red Star Line Museum, Montevideostraat 3 in Antwerpen, publiekelijk overgemaakt.

De datum en de plaats zijn symbolisch. Elk jaar op 27 januari, de verjaardag van de bevrijding van Auschwitz in 1945, herdenken de Verenigde Naties de Holocaust en werken ze aan de preventie van genocides. Het was met de schepen van de Red Star Line dat vóór de oorlog miljoenen joden Europa verlieten via Antwerpen, op weg naar de Verenigde Staten om het antisemitisme en de economische ellende te ontvluchten die hen werd opgelegd.

 

Antwerpen is de enige Belgische stad die de Struikelstenen nog steeds weigert op haar grondgebied. Meer dan 65.000 Straatstenen zijn in de naam van alle slachtoffers van het nazisme (dus niet alleen de slachtoffers van raciale vervolging) geplaatst in Duitsland en in de stoepen van de Europese steden die werden bezet door de nazi’s. Samen met München, de geboorteplaats van het nazisme, verzet de Vlaamse metropool, zich tegen deze herdenking van haar inwoners die slachtoffer zijn geworden van de Nazi’s.

Net als in München vertrouwt de burgemeester van Antwerpen op de mening van de meest conservatieve joodse groeperingen die om religieuze redenen protesteren tegen deze gedenkstenen. Hij wil aan alle joden en niet-joden een Joodse gemeenschapswet opleggen.

Ter gelegenheid van de overhandiging van de Struikelstenen aan mevrouw Fine zal de AMS/VHS een persconferentie houden. De deelnemers zullen worden uitgenodigd om de plaatsen waar de Struikelstenen moeten worden geplaatst te bezoeken: Lange Leemstraat 144 in Antwerpen waar Anna Rutzki en Nico David Workum woonden en vervolgens Velodroomstraat 5 in Berchem voor Chaja Lipszyc, Elias Rutzki, Leja Lipszyc, Zelik Kazan en Siegfried Rutzki. Op deze twee plaatsen zal een gepersonaliseerde ceremonie de herinnering oproepen aan deze Antwerpse slachtoffers. Er zullen panelen met hun foto’s worden getoond en met de reden waarom hun namen nog niet voor de drempel van de huizen kunnen staan vanwaar ze nooit hadden mogen gedeporteerd worden.

20/01/2018    Jan Hertogen, Nederlandstalig contactpunt AMS-VHS

Het volledig plaatje gebiedt ons toe te geven, dat Bart De Wever, die wel degelijk het laatste woord heeft bij het treffen van een beslissing in deze aangelegenheid, er van uitgaat dat, gezien hierover geen eensgezindheid bestaat binnen de eigen Joodse gemeenschap van Antwerpen, hij niet genoodzaakt is, een gunstig gevolg te geven aan dit project.

De Joods-Orthodoxe gemeenschap van Antwerpen verzet zich inderdaad al jaar en dag tegen het plaatsen van herinneringsstenen om allerlei vage redenen.

 

 

 

 


22/01/2018 | 12H41 | Maurice Cimber

De Joodse Orthodoxe Gemeente is vooral de persoon Pinhas KORNFELD die denkt dat hij de meester is van het Antwerps Jodendom

 

SB.

12/02/2018 | 18H35 |

 répondre publier un nouveau commentaire


Liens