AGENCE DIASPORIQUE D’INFORMATION

Abonnez-vous à la newsletter, envoyez un email
quelconque à adi-subscribe@restitution.be

Pavé

Pavé de mémoire

Toute personne qui le souhaite peut faire placer un pavé de mémoire devant la maison dans laquelle vivait une victime du génocide nazi.
Ce pavé est gravé du nom et du destin de la victime.

Soutenez-nous
Les services de l’ADI sont offerts gracieusement.

Ils ont toutefois un coût.
C’est pourquoi les lecteurs soucieux de garantir la pérennité d’un médias communautaire juif d’information et de libre dialogue sont invités à verser une contribution volontaire sur le compte BE79 0632 6046 4233 au nom de ADI.

 Les derniers commentaires    Commentaire    Retour Imprimer

Persconferentie: Struikelstenen geweigerd in Antwerpen en Internationale Holocaust-herdenkingsdag

De openbare plechtigheid waarbij 7 Struikelstenen aan hun promotor mevrouw Evelyn Fine overhandigd worden zal deze zaterdag 27 januari om 11 uur plaatsvinden in het Hotel Leopold, Quinten Matsijslei 25, Antwerpen (800 meter van het Centraal Station).

De burgemeester van Antwerpen staat niet toe dat de slachtoffers van het nazisme wordt herinnerd met Struikelstenen die geplaatst in de stoepen die tot de openbare ruimte van de stad behoren. Dat is waarom mevrouw Fine ze meeneemt naar de Verenigde Staten om ze tijdelijk in bewaring te geven in het Holocaust Memorial Museum in Washington.

27 januari: Internationale Holocaust-herdenkingsdag: deze zaterdag is het 73 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd.
Ongeveer een miljoen Joden uit Europa werden vermoord, waaronder 30.000 Joden uit België.
65% van de joodse bevolking van Antwerpen werd opgepakt door de gemeentepolitie.

Een petitie van de AMS-VHS in het Frans en het Nederlands aan het adres van Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, eist vrijheid van de wijze van herdenking van de slachtoffers van het nazisme in Antwerpen. Op 24 januari om 23.00 uur waren er al meer dan 2.650 handtekeningen verzameld.

De overhandiging van de Struikelstenen zal worden gevolgd door een persconferentie.

 

De sprekers:

Marcel Zalc, voorzitter van de Vereniging voor de Herinnering van de Shoah (AMS-VHS): De vereiste om de herinnering aan de genocide van de joden in Antwerpen levend te houden
Bella Swiatlowski, administratief verantwoordelijke van AMS-VHS voor de Struikelstenen : Struikelstenen in België en de rest van de wereld
Evelyn Fine, promotor van de 7 Struikelstenen: Een familie-herinneringsproject en de obstakels die zij tegenkwam in Antwerpen. Presentatie van de 7 slachtoffers.
Eric Picard, gedelegeerd bestuurder van de AMS-VHS: Enkele duizenden handtekeningen voor de vrijheid van herinnering in Antwerpen
Jan Hertogen, contactpersoon voor de Struikelstenen in Vlaanderen: Struikelstenen in Vlaanderen
Marcel Sel, journalist, politiek waarnemer: De verantwoordelijkheid van een burgemeester, persoonlijk en politiek erfgenaam van de collaboratie

De deelnemers vergezellen dan mevrouw Fine en haar Struikelstenen naar de laatste woonplaatsen van de gedeporteerden waar de Struikelstenen geplaatst hadden moeten zijn.

12u30 Antwerpen, Lange Leemstraat 144, waar Anna Rutzki en Nico David Workum woonden

De portretten van de 2 slachtoffers worden getoond.
Een Kaddisj wordt uitgesproken door Evelyn Fine en degenen die haar vergezellen
Evelyn Fine schetst de levens van Anna Rutzki en Nico David Workum en reciteert een gedicht van Anna Rutzki
Het nummer "Comme toi" van Jean-Jacques Goldman wordt uitgevoerd door Yasha Deleeuw en André Reinitz.
Yasha Deleeuw is momenteel kandidaat voor ‘The Voice of Belgium’.
André Reinitz is een muzikant.

13.45 Berchem, Velodroomstraat 5 waar Chaja Lipszyc, Elias Rutzki, Leja Lipszyc, Zelik Kazan en Siegfried Rutzki woonden.

De portretten van de 5 slachtoffers worden getoond.
Een Kaddisj wordt uitgesproken door Evelyn Fine en degenen die haar vergezellen.

Het management van het Red Star Line Museum werd gevraagd om de ceremonie van het overhandigen van de Struikelstenen te laten doorgaan in hun lokalen. Ze weigerden. De AMS betreurt dat een herdenkingsbijeenkomst met betrekking tot de Joodse herinnering in Antwerpen niet kan doorgaan in deze openbare plaats van de metropool. Een essentiële missie van dit museum is toch herinneren aan het feit dat meer dan 500 000 Joden uit Europa de Red Star Line hebben genomen in Antwerpen om te ontsnappen aan de economische moeilijkheden, het beleid en de pogroms die ze moesten ondergaan en die hen dwongen om aan boord te gaan naar de nieuwe wereld.

24/01/2018    Jan Hertogen, Nederlandstalig contactpunt AMS-VHS

Volgens hetgeen mij bekend is steunt burgemeester Bart De Wever op de raadgeving van dhr Pinchas Kornfeld om geen herinneringsstenen in Antwerpen te plaatsen. Deze man is zeker niet bevoegd om een mening te geven over de gedeporteerde Antwerpse Joden, evenmin als de burgemeester, die bewijst de mentaliteit van zijn voorganger Delwaide te volgen.

Sylvain Brachfeld.


25/01/2018 | 08H02 |

 répondre publier un nouveau commentaire


Betreft STRUIKELSTENEN

De verfwaardiger van de gedenktekens verdient dik zijn kost mee. Het is een bron van grote inkomsten voor hem

Het is normaal dat mensen  weigeren dat de herinnering  plaat van hun geliefden geplaats wordt op het TROTOIR waar mensen  er overlopen, spieken  en honden op pissen. Waren die op de muur geplaatst dan had het iets anders geweest .Wie heeft beslist van de gedenktekens op het voetpad  zouden geplaatst.

Onze burgemeester is niet anti-Joods maar wel verstandig. 


25/01/2018 | 20H09 | Pierre Wolkowicz

Pierre, personne n'impose à quiconque de placer des PDM s'il craint qu'ils soient profanés. En revanche ceux qui voient là une façon de rendre hommage à leurs proches victimes du nazisme peuvent le faire partout en Europe, sauf à Anvers et à Munich, où les bourgmestres s'appuient sur l'avis de Juifs religieux parmi les plus conservateurs pour éviter que soit ainsi évoqué publiquement le passé criminel de leur administration.

C'est cette manipulation que dénonce l'Association pour la Mémoire de la Shoah en  demandant pour tous la liberté mémorielle.

25/01/2018 | 20H16 | Eric Picard

Monsieur Picard,

 

Comme d'autres l'ont déjà écrit il suffit que les juifs anversois fassent un putsch et renversent les dictateurs autoproclamés du Forum et provoquent des élections démocratiques. Cette même remarque vaut pour Bruxelles où le CCOJB n'a JAMAIS connu de vraies élections démocratiques et au sein duquel les gens s'élisent entre eux depuis des lustres n'inspirant que le mépris des crétins que nous sommes.

Cela ne demande que quelques minutes de courage mais encore faut il avoir ce courage

29/01/2018 | 12H11 | simon

 répondre publier un nouveau commentaire


Liens